• CĂUTARE

  • Loading

Acupunctura

Istoric

Acupunctura este un sistem terapeutic provenit din China antica. Exista marturii ale acupuncturii inca dinaintea anului 2000 i.H. Ultima lucrare relevanta stiintific provine din anul 1919 d.H. In Japonia acupunctura a fost adusa de un preot chinez in anul 562 d.H. in Europa ajunge in vremea lui Ludovic al XIV-lea. In tara noastra primii medici care au practicat-o au fost Vatamian si Bratu in 1930.

Definitie

Practica acupuncturii consta in stimularea cu ajutorul acelor a punctelor cutanate dureroase, care mai tarziu au fost ordonate de-a lungul unor traiecte sau meridiane. Acupunctura se bazeaza pe cele cinci elemente (pamant, lemn, foc, apa, metal) care exprima relatia dintre sistemele organice si functionale ale corpului uman. Fiecare dintre cele cinci miscari energetice corespunde unui organ de tip Yang si unuia de tip Yin.

Actiune

Acupunctura intretine spiritul sanatos (evitarea stresului, a suprasolicitarii), stabileste o alimentatie corecta, indica remediile, stabileste echilibrul dintre Energie, Sange si diferitele organe ale corpului uman.

Aplicatii

Acupunctura are succes in boli cum ar fi: astmul bronsic, diabetul, febra tifoida, boli cauzate de frig, hepatita, hipertensiunea arteriala, cardiopatie ischemica, nevroza cardiaca, reumatism, migrena, ulcer duodenal, obezitate, anorexie nervoasa, colita ulceroasa, enterite, neurodermita, urticarie, psoriazis, schizofrenie etc.

Aromaterapia

Istoric

Aromaterapia este cunoscuta cu peste 3500 ani i.H. In Egipt imbalsamarea mumiilor era o adevarata stiinta. Notiunea de aromoterapie a fost introdusa in 1937 de catre Rene Gatefosse care a inceput sa o studieze stiintific.

Definitie

Aromoterapia face parte din fitoterapie si foloseste uleiurile extrase din plante care reprezinta un amestec de diverse substante organice (hidrocarburi, alcooli, fenoli, cetone, aldehide, esteri, acizi, etc). Calitatile si structura lor difera in functie de tipul plantei. Uleiurile se administreaza sub forma de aerosoli, inhalatii, unguente, bai generale si prin masaj.

Efecte

Cu ajutorul uleiurilor obtinem efecte analgezice, sedative, antispasmatice, antiinflamatorii, antialergice, antiseptice, antidepresive, carminative, decongestionante, stimulante, antifungice, antibacterian.

Aplicatii

Aceasta terapie este folosita cu succes in boli de piele, alergii, astma, boli ale sistemului respirator (sinuzite, laringite, bronsite, boli digestive: constipatii, dearee, colici, indigestii).

Arta

Istoric

In sec XIX Rudolf Steiner introduce arta in terapie. In anii 1920 Carol Jung si Sigismund Freud demonstreaza valoarea imaginilor in terapie. Dupa cel de-al doilea razboi mondial terapia prin arta este folosita in reabilitarea celor care au trecut prin razboi - metoda initiata de Margaret Naumberg. In 1963 ia fiinta Asociatia Britanica de terapie prin arta.

Definitie

Terapia prin arta grupeaza pictura, muzica, coregrafia si teatrul. Terapia prin pictura comunica cu pacientii folosind drept expresie culoarea. Muzicoterapia ajuta interpretul sa-si exprime melodic dificultatile afective si sociale. Coregrafia exploateaza miscarile corporale si figurile de dans pentru a analiza tulburarile afective si atitudinea corporala. Teatrul terapeutic exploateaza posibilitatile scenice care pot exprima ganduri, stari de boala.

Actiune

Terapia prin pictura ajuta la afirmarea personalitatii si la depasirea tulburarilor psihologice. Muzicoterapia transmite un sentiment de calm, intelegere si siguranta. Coregrafia releva personalitatea profunda a individului. Teatrul terapeutic favorizeaza exprimarea angoaselor, emotii refulate, deschide o cale mai buna de comunicare cu ceilalti.

Aplicatii

Terapia prin arta ajuta in rezolvarea tulburarilor emotionale si mentale, dificultati de invatare, tulburari digestive, stres, tulburari de personalitate, depasirea starilor de soc.

Ayurveda

Istoric

Ayurveda este o practica indiana antica (2500 i.H.) care era folosita ca metoda de tratament in China antica. Dupa independenta Indiei in anul 1947, Ayurveda reinvie. In America este introdusa de Dr. Deepak Choppra si devine obiect de studiu in Universitati si Facultati de Medicina.

Definitie

Ayurveda este terapia care urmareste starea energetica personala si echilibrarea energetica pentru a putea face fata agresiunilor patologice endogene si exogene. Constitutia umana unica este definita de echilibrul a trei sisteme vitale ale corpului, numite: vata, pitta, kapha. "Vata" este legata de functia sistemului nervos central, "pitta" de functia metabolica si "kapha" de lichidele din organism. In corectarea dezechilibrelor ayurveda foloseste doua tipuri de tratament: shodana si samona.

Actiune

Shodana constituie o faza preliminara de dezintoxicare prin masaj profund cu uleiuri vegetale, hipersudoratie, clisme, purgatie. Samana inseamna prescrierea de preparate din plante medicinale, oligoelemente si alimentatie naturista.

Aplicatii

Prin ayurveda isi gasesc rezolvare problemele digestive, ulcerele, gastritele, problemele circulatorii, reumatisme, artrite, astm, eczeme, alergii, psoriazis, infectii, viroze, probleme hepatice, probleme emotionale, anxietate, insomnii, probleme mentale.

Bioenergie

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Chiropractica

Istoric

Chiropractica a fost introdusa in anul 1895 de catre canadianul Daniel David Palmer. Aceasta metoda se practica in timpul primelor dinastii chineze, a civilizatiei antice grecesti. Metoda este cunoscuta in Australia, in SUA, in Anglia.

Definitie

Chiropractica este terapia care se adreseaza coloanei vertebrale si sistemului nervos, este o tehnica de manipulare a coloanei vertebrale.

Efecte

Chiropractica restabileste comunicarea dintre creier si corp. Chiropracticienii considera ca un mare numar din problemele patologice se datoreeaza unui dezechilibru al coloanei vertebrale.

Aplicatii

Aceasta metoda are eficienta in afectiuni ale coloanei vertebrale, migrene, dar si in astm, constipatii, dureri menstruale, tulburari digestive.

Credinta

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Cristaloterapia

Istoric

Cele mai vechi legende despre cristalele magice provin din Atlantida. Supravietuitorii Atlantidei au transmis cunostintele despre cristale in Egipt, America de Sud si Tibet. Azi cristalele sunt folosite pentru a transmite si a amplifica energiile. In Egipt, cristalul a stat la bazele constructiei piramidelor, a caror forma geometrica canalizeaza energia universala de inalta frecventa, in pamant. In Biblie (Exodul) se mentioneaza ca placa pentru piept a unei armuri confectionata din 12 pietre pretioase, i-a dat lui Aaron puterea lui Dumnezeu. Regii stravechi ai Indiei adunau pietre pretioase pentru a se proteja impotriva raului. Romanii si Grecii foloseau amulete si talismane continand pietre care tamaduiau diferite boli, ajutau la dobandirea unor virtuti, protejau. Cristalele mari de cuart erau folosite de catre amerindieni in calitate de cristale "clarvazatoare" in care puteau fi vazute evenimente trecute si viitoare.

Definitie

Cristaloterapia, prin proprietatile extraordinare ale cristalelor folosite in aceasta practica, are rolul de a echilibra corpul din punct de vedere energetic, ceea ce duce la eliminarea multiplelor blocaje care provoaca boli.

Actiune

Pietrele si cristalele sunt folosite in meditatie pentru a dezvolta intuitia, in practica medicala ele sunt utilizate cu scopul de a calma emotiile foarte puternice, pentru a rezolva problemele mentale, pentru a remedia diverse dezechilibre ale corpului, pentru a reda sanatatea. Cristalele restabilesc echilibrul organic, mental si spiritual, ajuta la ridicarea nivelului de cunoastere.

Aplicatii

Potentialul cristalelor este imens si niciodata nu va putea fi prezentat in intreaga lui amploare.

Cromoterapia

Istoric

In manuscrisele stravechi descoperite in India, China, Egipt, s-a descoperit ca vracii aveau un sistem complet al stiintei culorilor. In 1877 au aparut studiile doctorului E. Pancoast intitulate "Lumina rosie sau albastra, sau Lumina si aplicatiile ei in medicina". Un an mai tarziu a aparut publicatia Dr. E. D. Babbit privind efectele si folosirea culorilor in terapie. In 1933 omul de stiinta indian D. P. Ghadiali a publicat "Enciclopedia spectro-cromoterapie."

Definitie

Datorita faptului ca boala reprezinta o dizarmonie a sistemului, ideea ce sta la baza vindecarii prin culoare, sau a cromoterapiei, este de a restabili echilibrul corpului prin aplicarea de raze de lumina pe corp. Culoarea reprezinta octave mai inalte ale vibratiei sonore.

Actiune

Culoarea in functie de nuanta are rolul de a activa circulatia sangelui, excita nervii cerebro-spinali si sistemul nervos simpatic cu efect antispasmatic, creaza un sentiment de optimism si buna dispozitie, activeaza nervii motori, genereaza energie in muschi, distruge parazitii, purifica sangele, activeaza limfa, echilibreaza functiile glandelor, inlatura melancolia, deprimarea, dilata capilarele, stimuleaza metabolismul, vindeca rapid arsurile, este refrigerenta, astringenta, reduce sau opreste sangererea, calmeaza respiratia, este anestezic, inbunatateste: vederea, auzul, mirosul, elimina tulburarile mentale ca delirium tremens si alienatie, diminueaza activitatea motorie a sistemului limfatic si a sistemului cardiac, stopeaza dezvoltarea tumorilor, are efect calmant in cazurile de nebunie violenta, elimina toxinele, stimuleaza activitatea cerebrala, stabilizator emotional, regenereaza pielea, calmeaza supraactivitatea mentala.

Aplicatii

Acest tip de terapie, vindeca sau amelioreaza diverse afectiuni cum ar fi: paralizia, anemia, boli ale sistemului respirator, astmul, eliminarea defectuoasa, epilepsia, dispepsia, diabetul, constipatia, meteorismul, boli ale inimii care se datoreaza sistemului nervos, dureri de cap, inflamatii ale gatului, raguseala, gusa, febra, palpitatii, colici, hepatita, taieturi si arsuri, surzenia, reumatismul, cataracta, inflamatii ale ochilor si a urechilor, pneumonia, tulburari mentale si insomnia.

Dansul

Istoric

Dansul a fost definit ca si terapie in anul 1940 de catre profesoara de dans, americanca Marian Chace.

Definitie

Dansul este o metoda de expresie a gandurilor si sentimentelor prin miscare.

Efecte

S-a demonstrat ca modelele de comportament rigid pot fi vindecate incurajand pacientii sa se miste in mod liber. Urmarind muzica si ritmul prin dans se reuseste constientizarea sinelui si a lumii emotionale interioare. Se depasesc limitarile psihice si pacientii vor putea face mai bine fata dificultatilor. Emotiile interne, ascunse, pot fi astfel exprimate intr-un mod nonverbal iar dupa aceea acceptate si eliberate intr-un mod constient.

Aplicatii

Rezolva problemele mentale, psihice, dificultatile de invatare, tulburari de personalitate, depresii, anxietate etc.

Dieta si Nutritia

Istoric

Nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Nu exista informatii in baza de date.

Fitoterapia

Istoric

Semne ale practicarii fitoterapiei au fost descoperite in asezarile neolitice din Europa, in triburile primitive din Africa, Australia, in triburile amerindiene, in Brazilia, Mexic, Peru, Paraguay, etc. In anul 1550 i.H. s-au descoperit dovezi in Egipt si Sumeria, in 533 i.H. in Iudeea, China, Spatiul daco-tracic, Grecia (Hippocrate 400 i.H.), Imperiul roman 146 i.H. Prima farmacie fitoterapeutica la noi in tara a fost in 1494 la Sibiu.

Definitie

Fitoterapia este una din cele mai vechi modalitati terapeutice si utilizeaza in terapie plantele, extractele sau principiile active extrase din ele.

Actiune

Plantele medicinale sunt analgezice, analeptice, antiasmatice, antidiareice, antidiabetice, antiinflamatoare, antifungice, antimicotice, antihelmitice, antihemoroidale, antilitiazice, antispastice, antiulceros, behic, cardiotonic, carminativ, cicatrzant, colecinetic, depurativ, expectorant, febrifug, laxativ, psihotrop, sedativ, tonic, vermifug, etc.

Aplicatii

Remediile fitoterapeutice sunt folosite cu succes in multiple afectiuni ale aparatului digestiv, in boli dermatologice, in boli de metabolism, boli ale aparatului genito-urinar, boli ale aparatului respirator, boli ale sistemului nervos central.

Hidroterapia

Istoric

Hidroterapia a avut o mare raspandire in toata lume: China antica, Grecia antica, Roma, Noua Zeelanda. Bazele stiintifice au fost puse la inceputul sec XIX de catre austriacul Vincent Priessnitz.

Definitie

Hidroterapia este forma de terapie care foloseste apa pe care o considera esenta vietii si secretul sanatatii. Apa este folosita intern si extern sub toate formele de la firbere la ghiata.

Efecte

Apa este folosita ca sa curete, sa revitalizeze, sa imbunatateasca, sa mentina sanatatea. Apa rece este stimulatoare, trimite sangele spre organele interne si le ajuta sa functioneze. Apa calda este relaxanta. Apa stimuleaza sistemul hormonal este antiinflamatoare.

Aplicatii

Este folosita in afectiuni ca: astm, bronsita, cistita, probleme menstruale, febra, stres, anxietate, dureri de cap, oboseala.

Hipnoterapie

Istoric

Aceasta metoda a fost folosita de catre Grecii antici, vechii Egipteni triburile din Africa si America. Cu hipnoterapia au lucrat: in sec XVIII - austriacul dr. Franz Anton Mesmer; in 1843 dr. James Braid. In 1890 a fost infiintata in Franta o scoala de hipnotism. Sigismund Frend explica si foloseste frecvent hipnoterapia. In America psihoterapeutul Milton H. Erickson autorizeaza, in anii 1950 -1960, aceasta metoda de terapie si o introduce in facultati.

Definitie

Hipnoterapia este o forma de psihoterapie indusa pacientului intr-o stare de transa care favorizeaza modificarea comportamentului. Starea de hipnoza este o stare de somn, aparent de transa favorabila actiunii terapeutice cu rol preventiv sau curativ.

Efecte

In starea de hipnoza spiritul accepta sa creada ca o durere nu exista si ca ea va dispare, pentru ca mentalul se impregneaza cu mesajul sugerat. Fiecare gand sau senzatie este asociata cu o transformare psihologica care la randul ei da o reactie de tip feedback la nivel mental si afectiv.

Aplicatii

Fobii, stres, efectele unor traume, anxietate, depresii, insomnii, tulburari digestive, probleme, menstruale, astm, alergii, probleme circulatorii, tulburari mentale, tulburari psihoneurotice.

Homeopatia

Istoric

Homeopatia a fost fondata de catre medicul german Christian Samuel Friedrich Hanemann la inceputul sec XIX.

Definitie

Homeopatia este o disciplina medicala caracterizata prin aceea ca este noninvaziva si foloseste remedii netoxice. Legile care o definesc sunt: principiul similitudini, al dilutiei infinitezimale, al dinamizarii si al individualizarii. Homeopatia impune abordarea holistica a persoanei bolnave tratand tulburarile pacientului la nivel emotional, mental si fizic.

Efecte

Remediile homeopatice reprezinta substanta activa pura intr-un anumit grad de dilutie, extrasa din planta medicinala care este apoi "proiectata" pe un "vehicul" cum ar fi: lactoza, zaharul de trestie, apa purificata, alcool etilic sau glicerina. Homeopatia reface echilibrul celor trei nivele mentionate, stimuleaza si intareste mecanismele de aparare si de vindecare, sporeste energia vitala.

Aplicatii

Homeopatia este eficienta in tratarea multor boli printre care: malaria, scarlatina, astm, epilepsia, dermatoze, boli alergice, tulburari psihice si emotionale, tulburari digestive etc.

Iridiologia

Istoric

O forma a iridiologiei a fost folosita de grecul antic Hipocrate in secolul V i.H. La sfirsitul secolului XIX a fost elaborata teoria stiintifica a iridiologiei de catre Dr. Ignatz von Peczely din Ungaria.

Definitie

Irisul reprezinta un microsistem cu autoreglare care reflecta holografic partile corpului intr-o anumita ordine somatotopica. Metoda consta in stimularea unor zone specifice cu ajutorul unui fascicul luminos sau laser.

Efecte

Prin aceasta metoda se poate actiona asupra intregului corp (organe, tesuturi, sisteme, functii) si se pot ameliora sau preveni nenumarate afectiuni.

Isihasmul

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Iubirea

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Managementul Stresului si Schimbarii

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Masaj

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Meditatie si Vizualizare

Istoric

Meditatia este practicata din cele mai vechi timpuri in diversele forme de manifestare a religiilor cum ar fi: budismul tibetan, budismul chinez, yoga hindusa, in sufism, in crestinism, de catre mari initiati cum sunt: Christos, Buddha, Krishna, Zoroastru si are drept scop fundamental unirea cu Divinitatea. Efectele terapeutice ale meditatiei au fost demonstrate in 1960 de catre Dr. Herbert Benson de la Scoala Medicala Harvard, Boston.

Definitie

Meditatia si vizualizarea sunt tehnici anti-stres. Reprezinta o practica rationala si foloseste controlat si constient mintea. Meditatia isi propune sa puna la indemana omului un instrument care sa-l ajute sa-si descopere propria sa natura si sa ajunga la acel centru dinlauntrul sau care este una cu tot ceea ce este. Stiinta occidentala vede corpul, sufletul si spiritul intr-un ansamblu functinal solidar.

Actiune

Daca corpul este destins, spiritul este la fel, cu efecte benefice pe plan psihic: ritm cardiac mai lent, tensiunea arteriala si concentratia de adrenalina scazute, ritmul respirator si metabolismul stabilizate. Eficacitatea sistemului imunitar este refacuta, sistemul nervos armonizat Vizualizarea presupune proiectarea de imagini agreabile, pozitive, destinate sa ajute la depasirea unor dificultati de ordin psihologic si afectiv. Vizualizarea solicita spiritul uman sa induca o relaxare psihica.

Aplicatii

Prin meditatie si vizualizare se pot rezolva problemele circulatorii, insomnia, stresul, anxietatea, depresiile, tulburarile de comportament, dereglarile in functionarea sistemului imunitar.

Meloterapia si Sonoterapia

Istoric

Terapia prin sunete este o veche traditie a budistilor si a yoghinilor. A fost studiata si demonstrata ca terapie in 1896 de catre medicii americani. In anii 1950 -1960 au aprofundat metoda osteopatul englez dr. Peter Manners si americanii dr. Guy Berard si dr. Alfred Tomatis. Despre terapia prin muzica se vorbeste inca din scrierile Vechiului Testament. A fost introdusa in spitalele americane ca forma de terapie in anii 1950. In anul 1958 a fost fondata Societatea Britanica de Terapie Muzicala.

Definitie

Fiecare sunet are o culoare si ia o forma definita. Fiecare forma emite un sunet. Imbinarea tuturor acestor sunete compune muzica corpurilor, muzica stelelor. Toate organele corpului uman emit propriul lor sunet si creaza "nota - cheie" a individului. Exista sapte centrii de lumina muzicala care corespund celor sapte chakre si gamei muzicale divizate in sapte. Muzica contribuie la armonizarea si dezvoltarea progresiva a acestor centrii si ii face capabili sa-si dezvaluie puterile lor latente.

Actiune

Muzica armonizeaza vibratiile creierului si calmeaza excitabilitatea si violenta. Sunetul si muzica stimuleaza circulatia sangelui si aduce claritate in gandire prin mai buna oxigenare a creierului. Influenteaza pozitiv starile emotionale, echilibreaza functiile psihice, relaxeaza intreg organismul si calmeaza durerile.

Aplicatii

Ca si terapie complementara este folosita in stres, anxietate, depresii, autism, dificultati de invatare, tulburari mentale, emotionale si de comportament, probleme circulatorii.

Mindcontrol

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Naturopatia

Istoric

Naturopatia a fost dezvoltata la sfirsitul sec XIX-lea de catre Dr. Joliu Scheel. Isi are izvoarele in Medicina Traditionala Chineza si Greaca. Hipocrate spune ca sanatatea poate fi mentinuta prin echilibrul dintre odihna, exercitiu si hrana, in cantitati moderate, si ca orice remediu se gaseste in natura.

Definitie

Naturopatia, pentru a ajuta organismul, se bazeaza pe Resursele Naturale. Ea se bazeaza pe cinci concepte: forta vitala care mentine homeostazia organismului, boala este un fenomen natural, simptomele sunt semnale de alarma (mesaje ale fortei vitale), natura este in slujba corpului, trilogia starii de sanatate este data de structura corpului, functia organelor si psihicul omului.

Efecte

Tratamentul naturopatic are mai multe metode si tehnici de tratament asociate: dietetica, cure de intretinere a vitalitatii, hidroterapia, osteopatia, psihoterapia.

Aplicatii

Naturopatia actioneaza cu succes asupra: depresiilor, oboselii, hipertensiunii arteriale, problemelor grastrointestinale, bolilor de piele, artritei, astmului etc.

Osteopatia

Istoric

Osteopatia a fost introdusa ca metoda terapeutica in 1874 de catre medicul american Andrew Taylor Still. In 1892 a fost fondata prima scoala de Medicina Osteopatica in Europa.

Definitie

Osteopatia este o terapie manuala care are la baza manipularea structurilor anatomice: schelet, muschi, ligamente, tesuturi moi. Facand studii anatomice, s-a constatat o contractura musculara ori deplasarea structurilor osoase datorita unui traumatism, a unei posturi vicioase, a unei emotii negative care are efect asupra intregului organism. Restabilirea mobilitatii se face manipuland aparatul musculo-scheletic.

Actiune

Aceasta terapie ajuta la relaxarea intregului corp, la eliminarea durerilor,elimina stresul si problemele emotionale, slabeste tensiunea musculara, intareste sistemul osos, reda abilitatea corpului de a se autovindeca, restabileste mobilitatea.

Aplicatii

Osteopatia are rezultate foarte bune in migrene, vertij, sinusite, afectiuni articulare, dureri musculare, afectiuni ale coloanei, insomnii, depresii, dureri menstruale, tuburari digestive, afectiuni respiratorii, astm etc.

Presopunctura

Istoric

Se presupune ca presopunctura a aparut inaintea acupuncturii, iar in momentul de fata se practica cu deosebit succes terapeutic in China.

Definitie

Presopunctura este bazata pe stimularea energiei Qi (energia vietii) care curge prin canalele corpului (meridiane). Presiunea asupra acelor puncte amelioreaza durerea asigurand refacerea circuitelor energetice si implicit, refacerea sanatatii. Punctele presopuncturii sunt aceleasi ca si cele din acupunctura dar in loc de ace se folosesc degetele.

Actiune

Presopunctura intretine psihicul sanatos, descopera dezechilibrele, indica remediile si stabileste echilibrul energetic in corp

Aplicatii

Presopunctura se foloseste in boli ca: artritele, probleme musculare, stres, oboseala, insomnie, migrene, depresii anxietate, tensiune, probleme digestive, probleme ginecologice etc.

Psihanaliza

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Psihoterapie si Consiliere

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Reflexologie

Istoric

Reflexologia, cunoscuta din timpuri stravechi, a fost practicata in Egiptul antic, in India, China, de catre primele civilizatii africane si amerindiene. A fost redescoperita in Occident in sec XX de catre medicul O.R.L.-ist american William Fitzgerald care a stabilit fundamentele terapeutice moderne.

Definitie

Reflexologia este o tehnica de masaj a zonelor reflexe de la nivelul tegumentelor si actioneaza prin deblocarea canalelor energetice. Punctele se gasesc la nivelul plantarelor picioarelor, a palmelor mainilor si urechilor si sunt proiectia fidela a diferitelor organe ale corpului. Punctele sunt numite "zone reflexogene" iar presiunea exercitata asupra lor produce o emisie de energie care echilibreaza disfunctia energetica din organele corespondente afectate.

Efecte

Aceasta tehnica are un efect relaxant, reduce stresul si tulburarile digestive, reduce simptomele sindromului premenstrual, ajuta la eliberarea toxinelor acumulate in organism.

Aplicatii

Prin reflexologie se poate actiona cu efecte deosebite asupra tuturor organelor, sistemelor si tesuturilor din organism. Aceasta terapie ajuta la ameliorarea cu succes a multor afectiuni care tin de corpul fizic precum si a celor care apartin psihicului cum ar fi stresul, anxietatea si insomnia.

Relaxare si Respiratie

Istoric

Aceste tehnici au fost explicate de psihologul american Dr. Edmund Jacobson iar in 1960 Dr. Hebert Benson de la Scoala Medicala Harvard, Boston a demnstrat efectele terapeutice ale meditatiei transcendentale.

Definitie

Prin relaxare si respiratie constientizata datorita fluxului de aer dirijat constient, se obtine un element mult mai valoros decat oxigenul, si anume PRANA. Prana reprezinta particole de energie Universala cu un nivel elevat de vibratie, culoare si informatie.

Actiune

Prana are rolul de a coordona si antrena fortele vitale fiind considerata viata ce se difuzeaza in fiinta vie. Controleaza fortele de eliminare, sustine digestia alimentelor, controleaza caldura interna, miscarea, inspiratia, viata superioara, leaga activitatea fizicului de activitatea din corpurile suptile si invers.

Aplicatii

Aest tip de terapie are efecte benefice pe plan psihic, pe planul cresterii eficientei sistemului imunitar, ajuta in situatii de stres cronic, ajuta la depasirea unor dificultati de ordin psihologic si afectiv, ajuta in unele afectiuni ale sistemului respirator, digestiv, circulator si in deosebi in afectiunile sistemului nervos.

Rolfing

Istoric

Notiunea de rolfing a fost introdusa in anii 1940-1950 de catre biochimista americana dr. Ida Rolf. Ea compara corpul uman cu un turn de "caramizi" care atunci cand sunt ordonate, forta gravitationala este in echilibru cu structura corpului si confera acestuia forta si vitalitate. Cand "caramizile" nu sunt ordonate, forta gravitationala nu mai poate actiona asupra corpului, echilibrul energetic fiind imposibil de realizat.

Definitie

Aceasta metoda consta in presiuni asupra intregului corp realizate cu ajutorul cotului, a degetelor, a pumnului, pentru a remodela fascia (retea de tesuturi elastice si subtiri) si pentru a ajunge la o cat mai buna aranjare a scheletului osos.

Efecte

Prin rolfing se elimina dureri cauzate de tensiuni musculare.

Aplicatii

Rolfingul este folosit cu succes in refacerea pozitiei corecte a corpului, in dureri musculare, probleme respiratorii, previne problemele legate de pozitia corpului, de stres, asigura sanatatea.

Rugaciunea

Istoric

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Definitie

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Efecte

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Actiune

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Aplicatii

Momentan nu exista informatii in baza de date.

Tehnica metamorfica

Istoric

Tehnica metamorfica a fost introdusa de englezul Robert St. John, reflexologist si naturopat, care a initiat "terapia prenatala".

Definitie

Aceasta tehnica reprezinta o forma de masaj care se face pe marginea interna a palmei, pe maini si pe cap. Ea este fondata pe ideea ca picioarele sunt o reprezentare a intregului ansamblu uman si ne ofera contactul cu pamantul, ca sistem de decompresie a energiilor statice.

Efecte

Tehnica metamorfica poate influenta: dezvoltarea personalitatii, flexibilizarea comportamentului, inbunatatirea starii de sanatate si a elementelor care se formeaza in cursul embriogenezei. Masajul metamorfic actioneaza ca un catalizator ce activeaza forta vitala sau energia interna. Actioneaza pozitiv in diversele faze de evolutie ale fatului.

Aplicatii

Aceasta metoda a avut efecte spectaculoase asupra copiilor autisti, a copiilor cu trisomie, in comportamentele psiho-afective.

Tehnica Radianta

Istoric

Tehnica Radianta este o straveche Stiinta Planetara, prin care fiinta umana se poate reechilibra energetic si optimiza din punctul de vedere al vitalitatii si al relatiei interdependente dintre corpul fizic - corpul emotional - corpul mental. Ea reprezinta hrana noastra energetica, ce alimenteaza holistic fiinta noastra, pe cele sapte nivele energetice, cu energia de cea mai pura calitate, care este Energia Universala. Tehnica Radianta este recunoscuta si utilizata pe scara larga in majoritatea tarilor existente pe glob: America de Nord si Sud, Japonia, Germania, Anglia, Franta, Italia, Elvetia, Suedia, India, Australia, Africa etc. In SUA exista peste 20,000 de cabinete de optimizare si energizare prin Tehnica Radianta, la care se vine periodic pentru intretinere, optimizare si reducere a stressului. Asociatia Internationala de Tehnica Radianta, cu sediul in SUA - Florida, orasul St. Petersburg, patroneaza scoala de Tehnica Radianta din Romania, autorizand un numar de 6 instructori sa initieze in acest domeniu.

Definitie

Tehnica Radianta consta in asezarea palmelor radiante, pe anumite pozitii ale capului si bustului, la nivelul centrilor energetici (chakre), pentru o anumita perioada de timp, suficienta pentru a energiza si optimiza intreaga fiinta. Scopul Tehnicii Radiante nu este acela de a trata bolile si de a pune diagnostice. Folosind regulat sedintele de energizare si optimizare holistica, se obtine o stare de bine pe toate planurile, vindecarea reprezentand o consecinta a acestei activitati

Actiune

S-a observat ca folosind-o, odata cu echilibrarea si optimizarea energetica, boala dispare, capacitatea de recuperare a organismului creste si se instaleaza rapid o stare de bine, care presupune nu numai sanatatea corpului fizic, dar si echilibrul si sanatatea psihica, flexibilitatea, dinamismul, creativitatea si echilibrul.

Aplicatii

Este extraordinar de eficace in combaterea efectelor nocive si distrugatoare ale stress-ului. Folosind Tehnica Radianta, pe mii de subiecti, s-a observat, ca s-a obtinut, pe cale naturala, neagresiva, nepoluanta, intr-un timp scurt, de cele mai multe ori imediat, o stare de calm, de liniste si echilibru, care a contrabalansat efectele dezastruoase ale factorilor stresanti, inerenti vietii. Un efect deosebit de important al aplicarii acestei Tehnici este cresterea imunitatii si scaderea vulnerabilitatii la imbolnavire in proportie de aproape 100%. Este util a fi folosita ca mijloc de prevenire a imbolnavirilor, deoarece intareste sistemul Fiintei. S-a observat, de asemeni, ca folosirea zilnica a sedintelor de optimizare si energizare prin Tehnica Radianta, conduce la imbunatatirea parametrilor fizici, emotionali si psihici. Se obtine o mai mare vitalitate, o memorie imbunatatita si o putere de concentrare mai mare, o atitudine corecta in societate si o imbunatatire a relatiilor cu ceilalti.

Terapia Cognitiva

Istoric

"O terapie veche de cand lumea" - orice om este gata sa vina in ajutorul celuilalt atunci cand acesta are nevoie, ajutandu-l sa depaseasca momentele dificile prin care trece. Imparatul roman Marc Aureliu spunea: Daca vreun obiect exterior te deranjeaza, nu el, ci judecata ta asupra lui te tulbura. Nu depinde decat de tine sa stergi aceasta judecata. In secolul nostru terapia cognitiva a fost demonstrata in diverse lucrari stiintifice ca cele ale lui Rene de Lassus (1991), si ale americanilor, dr. David D. Burns si Eric Berne.

Definitie

Terapia cognitiva este metoda de tratament care ajuta omul prin exercitii cognitive, sa-si rezolve conflictele interioare si exterioare, ofera o modalitate de a infrunta si rezolva cele mai diverse situatii care ne perturba confortul psihic.

Actiune

Aceasta terapie incepe cu: depistarea distorsiunilor, stabilirea etapelor schimbarii concrete, infruntarea cu indrazneala a programelor proprii care produc suferinta, intruziunea in intimitatea convingerilor si credintelor noastre, invingerea sentimentului de nehotarare pentru a ajunge la schimbarea mentalitatii asupra acestor "necazuri" si implicit la invatarea unui nou mod de verbalizare interioara si exterioara in fata dificultatilor intalnite.

Aplicatii

Terapia cognitiva a avut succes in rezolvarea: fobiilor simple (frica de insecte, soareci, serpi, inaltime, apa, furtuni, cutremure, accindente, claustrofobie, alte frici) in agorafobie (transporturi in comun, multime, tuneluri, poduri, singuratate), in fobii sociale (a vorbi in public unor oameni cunoscuti sau necunoscuti, a servi masa cu oameni cunoscuti sau in public).

Terapia craniana

Istoric

Terapia craniana a fost introdusa de catre dr. John Upledger osteopat american, in anul 1978.

Definitie

Terapia craniana se desprinde din practica osteopata si este o metoda bazata pe actiunea asupra membranelor care imbraca creierul si maduva spinarii. Aceasta terapie consta in atingerea subtila cu mana a craniului si a osului sacral, cu mentalizarea actiunii dorite.

Efecte

Scopul tratamentului este generarea unui impuls care duce la normalizarea ritmului cranian, ritm care se regaseste la nivelul fiecarei celule din corp.

Aplicatii

Acest tip de terapie are succes in dureri de cap, dureri musculare, artrita, depresii, dificultati de invatare, post efectele meningitei, refacerea post operatorie.

Terapia cu magneti

Istoric

Beneficiile terapeutice ale magnetiilor au fost cunoscute inca din Grecia Antica, Egipt, China Antica. In sec XVIII fizicianul Franz Anton Mesmer a pus bazele magnetoterapiei moderne.

Definitie

Magnetoterapia este metoda de tratament ce foloseste undele electromagnetice generate de polii N-S ai magnetilor care, actionand asupra celulelor corpului uman, repolarizeaza curentii electrici din corp asigurand un optim de sanatate.

Efecte

Aceste fluxuri actioneaza asupra circulatiei sangvine,asupra coagularii,asupra activitatii cerebrale.

Aplicatii

Ajuta in boli ale aparatului locomotor, in sistemul circulator, nevralgii, dureri, afectiuni inflamatorii, insomnii, oboseala, dureri de cap, dezechilibre hormonale etc.

Training-ul Autogen

Istoric

Training-ul autogen provine din India si face parte din practica yoghina. Acest tip de terapie a fost demonstrata stiintific de catre naturopatul Oscar Vogt. In Anglia a fost introdusa ca tehnica antistres de catre Dr. Malcom Carruthers in anul 1970.

Definitie

Tehnica de training autogen este un mod de relaxare profunda care se face cu ajutorul exercitiilor mentale, memorate intr-o anumita secventa, blocand raspunsul organismului la stres. Se efectueaza in grup sau individual.

Actiune

Prin trecerea de la o stare constienta la alta, i se permite subiectului sa-si controleze sistemul nervos vegetativ. Trainingul autogen induce restabilirea echilibrului intre cele doua emisfere cerebrale rezultand din aceasta eliberarea de stres si vindecarea.

Aplicatii

Se cunosc rezultate bune in: astm, hipertensiune, colita, migrene, stres, insomnii, depresii, tensiuni nervoase, ulcere, eczeme etc.

Yoga

Istoric

Este cunoscuta in Orient de peste 4000 de ani, si este adusa in Occident din India. In lunga ei istorie, yoga cunoaste mai multe cai dar, toate avand acelasi tel. Printre cele mai importante enumeram: HATHA YOGA - unirea dintre soare si luna, LAYA YOGA - controlul spiritului, BHAKTI si SAKTI YOGA - Iubirea si Puterea Divina, MANTRA si YANTRA YOGA - utilizeaza cuvinte cu putere deosebita - mantre, RAJA YOGA - metoda "regala" a yogai, KARMA YOGA - ACTIUNEA care duce la Eliberare, KUNDALINI YOGA - urmareste atingerea Iluminarii etc.

Definitie

Yoga este de fapt o gimnastica blanda, pentru corp si spirit, care restabileste armonia si echilibrul cu toate partile sale componente. Yoga contine trei principii esentiale: respiratia (Pranayama), posturile psihice (Asanele) si meditatia (Dhyana).

Actiune

Exercitiile yoga: tonifica corpul, dau suplete muschilor, stimuleaza functiile psihologice, inalta spiritul, combat efectele stresului, emotiile distructive, restabilesc concentrarea si echilibrul.

Aplicatii

Yoga practicata regulat si sub indrumare poate solutiona anxietati, rahialgii, artrite, depresii si cel mai important, previne aparitia bolilor, mentine sanatatea la un nivel optim.